Έφυγε ένας μεγάλος Άραβας Ελληνιστής

Ο αραβικός κόσμος και και ο Ελληνισμός έχασαν έναν μεγάλο επιστήμονα, που αγαπούσε την Ελλάδα και υπήρξε βασικός πυλώνας των Ελληνο-αραβικών σχέσεων γενικά και των Ελληνο-αιγυπτιακών σχέσεων ειδικότερα.
Ο Δρ. Ahmed Etman, ήταν κορυφαίος και πρωτοπόρος στις Ελληνικές και κλασικές σπουδές, και ο πιο σημαντικός μεταφραστής της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας στα Αραβικά, καθηγητής στη φιλοσοφική σχολή του πανεπιστημίου του Καΐρου, πρόεδρος και ιδρυτής της Εταιρίας των Αιγυπτιακών, Ελληνικών και Ρωμαϊκών Σπουδών.
Μετέφρασε έργα του Ομήρου, του Σοφοκλή και άλλων αρχαίων Ελλήνων. Επιλέχθηκε ως πρεσβευτής του ελληνικού πολιτισμού με άλλους 6 επιστήμονες και διανοούμενους, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Παραγουάη, την Κίνα, την Ισπανία, την Αγγλία.
Κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια στη μετάφραση από και προς την ελληνική γλώσσα, αρκετών έργων όπως το Κοράνι αλλά και τα μυθιστορήματα του Ναγκίμπ Μαχφούζ.
Ήταν συγγραφέας πολλών βιβλίων, όπως “Η λατινική λογοτεχνία και ο ρόλος της στον πολιτισμό” και “Οι κλασικές αναφορές στα Θεατρικά έργα του Ταουφίκ αλ-Χακίμ”
Ο Δρ. Etman υπέστη αιμορραγία στον εγκέφαλο, μετά από αυτοκινητιστικό ατύχημα, την Πέμπτη 22/8, και έπεσε σε κώμα μέχρι που πέθανε.

Dr. Tarek M. Radwan
ASSISTANT PROFESSOR
AL-AZHAR UNIVERSITY
FACULTY OF LANGUAGES & TRANSLATION
(Dep. of Greek & Italian Languages)

Tel.: +2 02 250 86 122
Mob.: +2 0100 44 13 440
E-mail: titusmosradus@hotmail.com
facebook/Tarek M. Radwan