Χρηστάκης Ζωγράφος και Οικογένεια Σισμανόγλου στο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ2 «Διασπορά – Παροικίες – Ευεργεσία. Από το ΕΓΩ στο ΕΜΕΙΣ»

Ο δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Νίκος Μεγγρέλης και η δημοσιογράφος και σεναριογράφος της σειράς Εριφύλη Μαρωνίτη, με την επιστημονική τεκμηρίωση της καθηγήτριας Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ματούλας Τομαρά – Σιδέρη, εντοπίζουν και αναδεικνύουν το ισχυρό αποτύπωμα προσφοράς των μεγάλων ευεργετών στον ελληνισμό της Πόλης και στο εθνικό κέντρο.

Η εκπομπή φιλοξενεί την βυζαντινολόγο ιστορικό Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, η οποία με τις αφηγήσεις και τις αναλύσεις της, με έκδηλο το άρωμα της μικρασιατικής της καταγωγής, ξεδιπλώνει την βαθιά και μακραίωνη ιστορία του ελληνισμού της Πόλης, των παραλίων της Ιωνίας αλλά και της ενδοχώρας της Ανατολίας.
Ο Χρηστάκης Ζωγράφος και ο Ιωάννης Σισμανόγλου, με διαμετρικά αντίθετη γεωγραφική αφετηρία -ο πρώτος γεννημένος στην περιοχή του Αργυροκάστρου και ο δεύτερος στην Άγκυρα- διανύουν τροχιές που τέμνονται στον επιχειρηματικό στίβο της Πόλης καθώς και στο πεδίο της προσφοράς. Δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό τομέα και στις επιχειρήσεις, προκόβουν και δημιουργούν τεράστιες περιουσίες, μεγάλο μέρος των οποίων προσφέρουν μέσω δωρεών για την στήριξη της Παιδείας του υπόδουλου στους Τούρκους Ελληνισμού.

Δείτε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ εδώ.