Ο ευεργετισμός μπορεί να συμβάλει στην ανάκαμψη

Μ.- Α. Κωνσταντόπουλος, Η Εφημερίδα των Συντακτών (04/03/2014)

Σημαντικά συμπεράσματα για τον αντίκτυπο του θεσμού παρουσιάστηκαν στην ημερίδα με αφορμή τα 80 χρόνια του περιοδικού “Οικονομική Επιθεώρηση”

Ο ευεργετισμός έχει στηρίξει διαχρονικά το νεοελληνικό κράτος και σήμερα πρέπει να συμβάλει στην έρευνα, την απασχόληση, την ανοικοδόμηση της κοινωνικής συνοχής και την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών, ήταν το συμπέρασμα από την ημερίδα για τον ευεργετισμό που διοργανώθηκε με αφορμή τα 80 χρόνια του περιοδικού «Οικονομική Επιθεώρηση». Μία ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή στον ευεργετισμό έκανε η καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, Ματούλα Τομαρά-Σιδέρη, επισημαίνοντας ότι οι ευεργέτες λειτούργησαν πραγματοποιώντας ατομικές υπερβάσεις για την ολοκλήρωση έργων που θα έπρεπε να κάνει η πολιτεία, προσφέροντας στους συμπολίτες τους υπηρεσίες όπως υγεία, πρόνοια και εκπαίδευση. Ως «οργανικοί διανοούμενοι» (οργανωτές της κοινωνίας), οι ευεργέτες συνέβαλαν καθοριστικά στη συγκρότηση των θεσμών και των κρατικών οργάνων και, μέσω αυτών, στην εμπέδωση της ηγεμονίας της τάξης τους.

 

Για τον ρόλο των ΜΚΟ, μίλησε ο πρόεδρος του ιδρύματος Μποδοσάκη, Δημήτρης Βλαστός, τονίζοντας ότι δεν πρέπει λόγω των τελευταίων αποκαλύψεων να συκοφαντούνται συλλήβδην όλες οι ΜΚΟ καθώς αρκετές προσφέρουν σημαντικό κοινωνικό έργο και πρόσφατες μετρήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες τις εμπιστεύονται περισσότερο απ’ ό,τι άλλους θεσμούς όπως η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ. Επιπλέον, ο κ. Βλαστός χαρακτήρισε αναγκαίο να καταγραφούν οι δαπάνες και η αποτελεσματικότητα των ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από κοινωφελή ιδρύματα και δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. «Οι δωρεές από τα ιδρύματα πρέπει να συμπληρώνουν και όχι να αναπληρώνουν την πολιτεία», είπε ο διοικητικός διευθυντής του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», Γιάννης Ζερβάκης, που στη συνέχεια τόνισε ότι τα κοινωφελή ιδρύματα δεν πρέπει μόνο να προσφέρουν πρόσκαιρη ανακούφιση σε προβλήματα αλλά να πραγματοποιούν έργα για το μέλλον, όπως το υπό κατασκευή κέντρο πολιτισμού στο Φάληρο. Για τον αντίκτυπο του ευεργετισμού μίλησαν επίσης ο Στέφανος Γερουλάνος και η Μυρτώ Χατζάκη από το ίδρυμα Λεβέντη. «Το δύσκολο δεν είναι να μεταφερθούν κεφάλαια από τον ελληνισμό της διασποράς αλλά παιδεία, κουλτούρα, θεσμοί. Πολλοί χώροι διανόησης όπως το ΕΜΠ και το Πάντειο Πανεπιστήμιο δημιουργήθηκαν από ευεργέτες στις αρχές του 20ού αιώνα, γιατί αυτές ήταν τότε οι ανάγκες της κοινωνίας. Η φιλανθρωπία είναι διαφορετική από τον ευεργετισμό γιατί ο ευεργετισμός επιτελεί ένα μακρόπνοο έργο. Σήμερα πρέπει να ενισχυθεί η έρευνα για να έχουμε επανεκκίνηση της οικονομίας και επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων» λέει στην «Εφ.Συν.» η κ. Τομαρά-Σιδέρη.